Áno alebo hej

…alebo o tom, aké je reálne Rusko a čo si len myslíme…

Alkohol, príliš seriózni ľudia a zima…

Myslím, že toto sú prvé tri predsudky, ktoré sa človeku vynoria pri vyslovení slova Rusko (teda keď nemyslíme pána, niekdajšieho, ministra). Áno, sú uvedené v abecednom poradí, ale myslím, že aj v poradí, v akom sú zakorenené vo väčšine populácie. Keďže som tu už týždeň, pomaličky sa im darí tieto stereotypy vo mne búrať. Avšak pekne odkonca. Tak je to najjednoduchšie.

Zima. Tak tá tu určite nie je. Khabarovsk je na rovnakej rovnobežke ako Slovensko/ Česko, takže je tu podobné počasie. Predvčerom bolo asi 30 stupňov, dnes leje. Jediný rozdiel je asi v zime (ročnom období), kedy tu majú obvykle tak -30. Teda aspoň mi to hovoria (dá sa povedať, že sa tým chvália). Prečo si myslíme, že je tu po celý rok zima (ako v Rusku)?  Aj keď vieme, že Rusko je väčšie než “naša” Európa, a tým pádom sa tu striedajú takmer všetky teplotné pásma…

Možno je to kvôli (alebo vďaka) typickým ruským baraniciam. A možno…

Vážnosť. Už od momentu, kedy som pristál v Chabarovsku na letisku, sa pomaly rúcal predsudok o ruskej prílišnej strojenosti. A každý deň mám možnosť vidieť, že táto črta je asi len nejaký pozostatok a prežitok z rokov 1948-1989. Asi na to máme dôvod. 40 rokov sme videli len ruských vojakov a smiech bol príkazom “zhora” len podpultovým tovarom.

Možno tá ruská generácia, ktorá žila pár rokov dozadu, aj vážna naozaj bola. Ale terajšia je úplne v pohode. Uvediem len zopár situácií:

  • Cestoval som v autobuse a bavil som sa s jedným členom AIESEC Khabarovsk. Rozprávali sme sa samozrejme po anglicky. Po chvíli sa pridal nejaký chalan, až sme nakoniec konverzovali štyria.
  • Predstavte si, že sa prechádzate po parku a vidíte skupinku ľudí hrať frisbee. Nepoznáte, ale prídete bližšie, spýtate, predstavíte a o minútu už hráte aj vy. Hmm…? V Rusku je to bežné…Ako dôkaz len pripájam fotečku. Slečny sú z miestnej pobočky AIESEC a chalan v strede je môj hostiteľ. A odpoveď na vašu otázku je: Áno, som v Rusku. Len tu majú trochu šikmejšie oči.

Alkohol. Že alkohol sedí na Rusko ako (riť na šerbeľ) žiadny iný prívlastok? Skúste sa spýtať hokejistu. Čo Vám povie? Tak určite!!!

Stačí sa popoludní/večer prejsť mestom. Každý má plné ruky práce. V jednej fľaša (väčšinou pivo, nie vodka) a v druhej cigareta. Ten predsudok len tak ľahko vymazaný nebude. Myslím, že jediný spôsob, ako sa o to snažia je presvedčiť slovne. Pretože každý Rus, s ktorým som sa bavil sa ma spýtal, aký ja na Slovensku názor na spojenie Rusko+alkohol. Keď som usmial, začal monológ, že to je len výmysel…:)

Ťažítkom na váhe ukazujúcej či pijú alebo nie, môže byť aj výber alkoholu v obchodoch. U nás by to pokrylo tak polovicu predajnej plochy. A že čo Rusáci pijú? Skúste si tipnúť…

…bieda? Zabudol som ešte na jednu spojitosť s Ruskom. Bieda, chudoba, zaostalosť… Nazvime to akokoľvek.

Je to skôr o tom, kam sa peniaze lejú a kam len kvapkajú. Centrum je pekné, chrámy výnimočné, ale okraje a sídliská zanedbané. Klasika?

PS: Včera mi skoro ♥ prasklo. Jedna dievčina sa ma pýta odkiaľ som. A ja, že from Slovakia. A ona, že I know it, I was in Slovenia...

Pridaj komentár