Sme jeden úľ

Sme jeden tím, povedal cyklistický tím Cannondale ústami Petra Sagana. Sme jeden úľ, povedalo Slovensko ústami rečníkov na konferencii TEDxBratislava. Bol piatok 5.7., pekný deň, ktorý už od rána nemal byť len spomienkou na Cyrila, Konštantína a Metoda.

Tím Cannondale, ktorého kapitánom je práve Peter Sagan, čo znamená, že všetky ciele a aktivity tímu sú smerované na nášho tourminátora od začiatku Tour de France 2013 nepodával výkony. Také, ako chceli fanúšikovia. V siedmej etape však pracovali všetci od hlavy až po päty, j***i do toho srdiečko a prvé víťazstvo bolo na svete. Hned po etape Peter povedal, že bez tímu by vyhrať nedokázal a fanúšikovia sú na fandenie, nie na robenie taktiky.

Približne v tom istom čase o pár stovák kilometrov východnejšie, v novej budove SND, predávali svoje príbehy ďalej ľudia, ktorí majú, čo povedať. Učiteľ, dokumentaristka, investor, záchranár, grafik, hudobník, spisovateľ, včelár, herec a iné nezamestnania. Pre týchto ľudí sú to povolania. Aktivity, ktoré robia, vykonávajú s láskou a snažia sa nimi zmeniť, čo dokážu. Svoje okolie.

Počuli sme, že:

Treba zmeniť spôsob, akým sa učíme. Záchrana života nie je veda, rovnako ako nájdenie práce, ktorá nás bude baviť. Zdieľať veci a zážitky so svojími susedmi či nebodaj cudzími ľuďmi v obchode/na ulici/hocikde nie je otravné, ale krásne. Žiť lokálne, papať med a zaujímať sa, čo sa deje by malo byť bežné. Mať sny, žiť podľa nich, no nečakať na ne, ale plniť ich bude prirodzené… a mnoho mnoho iných dôležitých myšlienok.

Aj Peter Sagan, aj všetci prezentujúci spôsobili úsmevy, radosť a potlesk. Zhodli sa a povedali svojimi slovami v podstate rovnaké posolstvo. Sme to MY. Teda ja, ty, on, ona a áno, aj TY! Sme to my, čo môžeme zmeniť vlastne čokoľvek, ak to naozaj chceme a ak preto niečo urobíme, lebo len tak chcieť a snívať nestačí…

Za všetkých to nakoniec zhrnula Uľa, ktorá sa postavila pred 600 ľudí, nabrala sebavedomie a zrhnula celý deň do jednej básničky, na konci ktorej bolo:

Máte na to, niečo zmeniť

Prosím, nikdy sa nevzdávajte svojich snov.

 

Skúsme si teda spraviť krajšie Slovensko. Začnime už dnes…

Pridaj komentár