Stavebníctvo podľa Fica

Chcem podnikať. Napriek všetkému. A žiaľ, musím povedať, že napriek, kiežby som mohol povedať, že je to vďaka našej vláde.

Chcem vám dnes povedať príbeh, ktorý sa zakladá na rôznych informáciách a všetky osoby a mená firiem sú vymyslené a nemajú nič spoločné s realitou. Príbeh bude o stavebníctve na Slovensku, o tom, ako firmy na východe krachujú a nie je to kvôli ich neschopnosti, jedine tak neschopnosti vybrať si správneho partnera.

Verejné (štátne) zákazky

Štát potrebuje niečo opraviť, dajme tomu, že sa jedná o školu v Hornej dolnej. Dá si túto zákazku oceniť a zistí, že náklady na stavbu sú 1 000 000€. To je cena, ktorá je oficiálne daná a poď ňu sa ísť nedá. Štát teda urobí súťaž, do ktorej sa prihlásia 3 firmy:

  • firma A – 1 100 000€
  • firma B – 1 200 000€
  • firma X –    700 000€

Logicky by mala vyhrať firma A, ale tak to nie je. Stavbu dostane firma X, pretože jej ponuka je najnižšia, nikomu nevadí, že je dokonca nižšia, než náklady podľa štúdie. Firma X teda dostane 700 000€ a urobí súťaž o dodávateľa, do ktorej sa prihlásia firmy A a B s rovnakými ponukami, aké mali v 1. kole.  Za 1 100 000€ teda vyhrá firma A. X-ko dostane svojich 700k, z ktorých si cca 100k nechá, musí mať predsa zisk. Zvyšných 600k dostane podľa správnosti firma A.

Čo sa stane?

  • Firma A – urobila všetko, čo mala, všetky podmienky zmluvy boli dodržané. Napriek tomu má nesplatenú pohľadávku 500 000€.
  • Firma X – dostala 700k, 100k si ako zisk odviedla, 600k vyplatila. Je teda oficiálne na nule.
  • Štát – na čom sa dohodol s X-kou, to splnil a tak dáva ruky preč.

Firma A sa teda bude sťažovať, no v podstate je v koncoch. Firma, ktorá je dlží peniaze, nemá ani cent. Ona však musí platiť zamestnancov, odvody i DPH, všetko dokonca dopredu.

Košice a stavebný rozvoj východu

Košice sa stali pre rok 2013 Európskym hlavným mestom kultúry, bolo teda jasné, že veľa vecí treba postaviť a opraviť. Situácia je momentálne taká, že napriek EHMK 2013 a veľkému budovaniu sú firma na východe v problémoch. Kde je korelácia? Do tejto situácie sa firmy dostali práve kvôli procesu popísanému vyššie. V Košiciach sa postavilo a vybudovalo veľa nového, väčšinu týchto súťaží vyhrali práve dve veľké spoločností spájané s údajným podnikateľom a tiež kamarátom našeh hokejovej legendy.

Väčšina týchto stavieb však nie je do dnešného dňa splatená, zostali otvorené, pričom stále viac firiem zostáva naopak zatvorených. Momentálne je teda otázka, ako budú ich pohľadávky pokračovať. Nájdu si svojich zodpovedných dlžníkov alebo zostanú na východe, kým si budú dlžníci užívať káhael skyboxy.

Súdy nesúdia, na to sú iní

O jednom prípade, kedy jedna z veľkých firiem, priateľov našej vláde, dlží peniaze malej firme dodržiavajúcej zákony a lehoty, viem aj osobne. Dá sa povedať, že priamo z prvej ruky. Dlžná suma má 6 cifier, ale patrí ešte k tým nižším so šiestimi číselkami. Lokálna firma, pre ktorú je táto suma dosť vážna, sa rozhodla podať trestné oznámenie, keďže si je istý, že všetky lehoty a ostatné náležitosti zmluvy splnila, ako bolo dohodnuté. Súdne poplatky boli niečo viac než 4000€. Pomyslel som si, že viera v slovenské súdnictvo musí byť veľká, ak sú ochotní k dlžnej sume ešte pridať dalších 4 tisíc. Súd samozrejme videl, že všetko dohodnuté bolo spravené a tak vydal platobný príkaz.

Čo sa stalo ďalej? Dlžná firma sa odvolala s odôvodnením, že dlžná suma v platobnom príkaze nie je správne. Súhlasila teda s rozhodnutím, že dlží, len sa jej nepáčila suma, ale koľko by malo byť zaplatené, to nenavrhli. Celý ten príbeh teda bude s odvolávaniami pokračovať ďalej a som aj sám zvedavý, kam pôjde…

Tak čo?

Nuž, neviem, čo viac by som mal pridať. Áno, pravdepodobne som trošku prifarbil a pridal viac subjektivity, takže tento text nemožno považovať za absolútne objektívny. No stále si myslím, že je dostatočný priestor brať to ako opis reality, ktorá je žiaľ fungujúca.

Budem rád, ak sa celá táto situácia zmení, držím jej palce.

PS: Poznáte nejaké konkrétne firmy s podobnými príbehmi? Určite dajte vedieť, budem zvedavý…