Týždeň kávy 2013

1.10. je Medzinárodným dňom kávy. Preto práve tento dátum otvára Týždeň kávy, oslavu kaviarenského povaľačstva v Brne. Inak tomu nebol ani tento rok. Jediným rozdielom, oproti ročníkom minulým bolo, že som sa konečne zúčastnil aj ja. Po aprílovej účasti na Coffeefeste a mojom vpadnutí do sveta kávy a jej príprav, boli očakávania vysoké. Napriek tomu som väčšinu svojho programu strávil s priateľmi, teda nie 100% času venujúc recenziám priestorov/služieb/kávy, ale vychutnával si celkovú atmosféru celej akcie.

Prečo sa takáto akcia vlastne koná v Brne? Lebo Brno je považované za centrum kaviarenstva v Čechách. Neveríte? Tak potom pozrite mapu centra Brna, ale kaviarne radšej nepočítajte, mali by ste čo robiť.

Caffé del Saggio

http://www.saggio.cz/

Na kafé s kamarátom alebo rande, v del Saggio som už zažil oboje. Prostredie kaviarne je zasadené do 30tych rokov, muzika a stlmené svetlo dotvára atmosféru, ktorú čerstvá káva priamo z pražiarne zaslúži. Na výber sú zmesi priamo “z kuchyne” ako aj niekoľko jednodruhových odrôd. V prípade, že zachutí, tak sa dá zrnková káva aj kúpiť. Čo som ešte neskúsil, ale určite sa chystám, je prehliadka pražiarne a cupping. Teda ochutnávanie kávy, ktoré robí barista Pavel Kosta, ktorý v ochutnávaní kávy skončil v roku 2009 na majstrovstvách sveta na 6. mieste.

Plus: káva, prostredie, personál. Všetko, Saggio radí k absolútnemu top-u v Brne.

Kafec

http://www.kafec.cz/

Do kafecu som sa tešil, podľa ich webu to vyzerá, ako typ kaviarne, kde je absolútne jedno či je človek v obleku, alebo v teplákoch. Veľmi uvoľnene na mňa podnik pôsobil aj naživo. Ešte lepší pocit som mal, keď som na tabuli s aktuálnou ponukou uvidel čerstvé wafle, ale hlavne alternatívne prípravy s kávou z pražiarne Doubleshot. Tak si hovorím, vyskúšam V60. Žiaľ, akurát v tom momente sa konala prednáška, kde mali všetky nástroje na alternatívy, takže som sa musel “uspokojiť” s espressom. Uspokojiť v úvodzovkách, pretože bolo veľmi dobré.

Plus: krásna webová prezentácia + v máloktorej kaviarni majú tlačiareň a v tlačiarni vynikajúcu kávu. Preto ak súrne treba niečo vytlačiť alebo neviete, kam na pracovnú schôdzku, ja odteraz budem “meetingovať” hlavne v Kafec-i.

Podnebí

http://www.podnebi.cz/

Podnebí je obľúbené hlavne medzi študentami, ešte aby nie, keď sa nachádza v úplnom centre Brna, v susedstve niekoľkých fakúlt, takže často vyhráva hlavne medzi študentami. Bol som tu prvýkrát, no u mňa koncept Podnebí veľmi nezafungoval. Veľký hluk a trošku chaos na to, aby som si vychutnal posedenie, no to možno bolo dobou, kedže som tam bol v čase obeda.

Plus: skvelá záhradka, hneď pod Špilberkom. Kvôli nej ma ešte určite do Podnebí cesty zavedú, ale asi až v lete, keď bude otvorená.

Café Savoy

http://www.savoy-brno.cz/

Savoy musím pochváliť, predtým som v tejto kaviarni nikdy nebol, ale z marketingového hľadiska využili Týždeň kávy úplne úžasne. Manager kaviarne ponúkal každý deň (pridal dokonca ešte jeden termín) jednoduchý 2hodinový baristický kurz, kde prvú časť tvorilo teoretické rozprávanie a druhú hodinu sme strávili za barom so strojom, kávou a mliekom. Čo sa týka teórie, pán Stehlík povedal základy, ktoré som ja ovládal, takže túto časť hodnotím priemerne, možnosti pripraviť si vlastné espresso však dávam 10 z 10. Za strojom sme sa vystriedali všetci, najskôr sme si povedali, aký nápoj si chceme pripraviť (espresso/ristretto) a potom bolo len na nás, kedy prúd kávy stopneme. Druhým bodom bola príprava, teda vyšľahanie mlieka na capuccino/latté.

Skúsenosť z Caffé Savoy hodnotím veľmi pozitívne, negatívne je azda len to, že som sa znova dostal na križovatku myšlienok či sa viac venovať alternatívnym prípravám, alebo si nájsť nejaký domáci espresso stroj.

Plus: naozaj poctivý prístup majiteľa aj baristov, ktorý na nich bolo vidno + kultúrny program (pravidelné swingové večery/naživo hrajúci klavirista).

Pridaj komentár