Z denníka robotníka

Ešte na začiatku leta prišla ponuka stať sa na istý čas robotníkom, takým tým ozajstným s montérkami od betónu, bagandžami, salámovou desiatou. Stráviť pekné chvíle na stavbe rodinného domu, fyzicky sa unaviť, psychicky vypnúť a možno sa aj niečo naučiť. V tom čase som si nevedel predstaviť, o čom to celé vlastne bude a tak som v momente plný odhodlania povedal áno. A teraz to vôbec neľutujem.

Sme porobili:

Prvý deň, aby bolo všetko “poporádku”, sme stihli školenie BOZP, vedeli sme teda, čo všetko sa nám môže, ale nemuselo by sa, stať. A potom to začalo, prišli sme a pred nami rovná plocha s kopou zeminy. Odborne sa to nazýva pozemok.

Vykopali a upratali sme základy. Nahodili armatúru (železné krabice) a zviazali dokopy. Zabetónovali základy a napichali do nich roxory. Na ne poukladali tvárnice (tu sme využili poznatky zo stavania lega). Zašalovali a betónovali znovu. Zasypali sme podlahu, zarovnali, nahádzali všetky možné trúbky, dali kus štrku a šup ho betón znova, potom sa celá podlaha zarovnala. Nakoniec prišiel polystyrén, ktorým sa celá stavba zaizolovala a pupčeková fólia. Nakoniec sa okraje zasypali a teraz domček v jeho prednátalnej fáze oddychuje.

Celkovo sme na stavbe strávili takmer tri týždne a počas dni sme zistili:

  • ako sa viaže armatúra a čo to vlastne je
  • stačí jedna malá žaba a si vytrasený na celý deň
  • vibrátor je mocný stroj a dokáže uspokojiť na betón
  • báger je lepší než krompáč a lopata
  • vrh guľou nie je ľahká disciplína
  • napojiť sa na cudziu elektriku nie je veľká veda

A teraz vážne:

Manuálne práca je mega ťažká. A to nemyslím z fyzického hľadiska. Možno ešte viac unaví psychickú stránku človeka. Po tých x hodinách na Slnku som prišiel domov unavený a nemal som chuť ani na veci, ktoré ma bavia a obyčajne energiou napĺňajú.

Tak trošku som pochopil, prečo Nový Čas, Vilo Rozboril, Pošta pre teba. A žiaľ aj prečo náš Robko.

Teraz, keď si myslím, že to aspoň trochu chápem, sa môžem snažiť o dve veci.

  1. snažiť sa, aby ma veci, ktoré robím bavili, robil som ich s chuťou.
  2. ak chcem niekomu pomôcť/niečo niekoho naučiť, musím ho vedieť pochopiť a to sa inak, než vžitím do jeho situácie asi nedá.

Galéria:


“http://www.youtube.com/watch?v=EzJd7ounrSs”

From Z denníka robotníka, posted by Jakub Pediač on 10/07/2013 (Showing 30 of 33 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Pridaj komentár