Čo vlastne v tom Macedónsku robíš?

Je približne 9 hodín ráno, ja mám za sebou krásnu, takmer dvojhodinovú prechádzku//túru po lokálnych kopčekoch a také tie klasické hotelové raňajky. Asi nechápeš, že. Hovoríš si, čo tam ten vlastne v tom Macedónsku robí?

Bolo to zaujímavé, keď som sa hlásil, vedel som, že názov projektu je Sustainopreneurship, teda kombinácia slov sustainable & entrepreneurship. Čiže udržateľnosť a podnikavosť. Nevedel som však v podstate nič viac, no v Macedónsku som ešte nebol, budem si môcť odškrtnúť ďalšiu krajinu.

Keď som sadal do vlaku, stále som nevedel nič viac. Keď som o takmer 35 hodín neskôr prišiel na hotel, vybalil veci a ľahol si s vedomím, že sme prišli siedmi účastníci, ale organizátori nikde, začínali sa mi v hlave objavovať rôzne možné scénare. Postupne však prišlo ďalších pár ľudí, až nás je tu momentálne 21, dorazili aj tréneri a tak už oficiálne “Mládež v akcii-ujeme”.

Európske projekty

Európska únia, má veľa eur. Tedá má, ako má, ale dohodnime sa, že má. A tak podporuje rôzne projekty pre rozvoj mladých ľudí. Je to celé pekné, no veľmi záleží na tom, s akými veľkými očakávaniami človek prichádza. Pretože ak máme byť k sebe úprimný, nie je to o tom, že by som si odtiaľto odniesol nejakú novú schopnosť//vedomosť.

Nech je totiž téma tréningov akákoľvek, vždy je o hlavne o iných veciach:

  • noví, zaujímaví ľudia
  • zaujímavé príbehy
  • možnosť navštíviť nový kraj, spoznať nový mrav
  • pokecať v cudzích jazykoch, ktoré ovládam
  • zistiť realitu iných krajín
  • rozmýšľať a reflektovať
  • nesedieť na zadku
  • byť aktívny, dávať a brať.

A o podobné veci sa snažím aj ja. O tom, ako sa mi to podarilo ešte určite napíšem.

Sustainability = udržateľnosť

Hneď prvý deň sme riešili všetko to krásne zelené. Ekológiu predsa. Čo je to udržateľnosť, na akých pilieroch stojí, aký je to udržateľný rozvoj…

Diskusie boli zaujímavé, hlavne keď sa pár oduševnených dostal k tému hipsterského slovníka, teda bio, fairtrade, GMO, komunita, farmáske a pod. Z týchto debát som sa veľmi rýchlo vymotal a nech ich riešiť tieto životné situácie samých.

Entrepreneurship = podnikavosť

Téma, ktorá mňa fascinuje a baví, o ktorej sa dokážem baviť hodiny, kvôli ktorej som si tento projekt vybral. Riešiť (ne)zamestnanosť mladých bolo vcelku zaujímavé, no reakciou na moju odpoveď, že za väčšinou stojí lenivosť, bol viac smiech než súhlas. Okrem toho sme riešili niektoré iné témy (čo je to podnikavosť? čo to znamená pre mňa? ako by mal vyzerať entrepreneur? čo mu k tomu bráni a pod.). Tém bolo viac a teším sa na nasledujúce dni, kedy pôjdeme, verím, viac do hĺbky.

Výsledok.

Neexistuje riešenie. Myslieť si, že týždňom v Macedónsku znížim nezamestnanosť mladých na Slovensku o 3% je hovadina rovnaká, ako si myslieť, že v ďalších voľbách sa SMER nedostane do parlamentu. Ale snažiť sa zmeniť, kam môj dosah siaha, skúsiť chcem. Preto sa budem snažiť zapájať tu, ale zároveň vám budem chcieť priniesť detailnejší pohľad na vec, čo sme tu vlastne riešili a akým spôsobom to môžeme doniesť a skúsiť aplikovať doma.

Zároveň budem rád, ak sa rozvinie nejaká diskusia, ak sa budeme pýtať a budeme riešiť čokoľvek z hore spomenutých viet…

Začiatok celého projektu. Vpredu prezentuje Vele, hlavný organizátor.IMG_2394

Socializácia 2.0.

IMG_2400

Hotel Kratis, v ktorom bývame.

IMG_2381

Lobby bar v hoteli.

IMG_2382

Pridaj komentár